Huden- vårt største organ

Huden- vårt største organ

 

Visst du at huden er vårt største organ, både i samlet vekt og størrelse? Den dekker i snitt hele 2 kvadratmeter, og veier mellom 3 og 4 kilo. 

 

Hudens viktigste oppgaver er å beskytte kroppen mot blant annet stråling, støt og infeksjoner. Huden har også andre viktige funksjoner, som for eksempel å bidra til dannelsen av D-vitamin, hjelpe kroppen med temperaturregulering samt å fungere som et sanseorgan.

For å kunne utøve alle beskyttelsesfunksjonene er huden bygd opp av tre lag: overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis).

 

Overhuden er det ytterste hudlaget, og er den delen som er synlig. Dette er mellom 0,05 og 0,1 mm tykt i snitt. Rundt øynene er det tynnest, mens i håndflater og på føtter er det tykkere. Dette påvirkes blant annet av trykk og påkjenninger, som fører til en tykkere hud for økt beskyttelse.

Mellom overhuden og lærhuden finner vi basalmembranen. I cellene som sitter nærmest basalmembranen finner vi hudens pigment, også kalt melanin. Melanin-pigmentet gjør oss brune i sola, og beskytter huden mot skadelige UV-stråler.

 

Lærhuden er mellom 0,5 og 3,0 mm tykk, og er bygget opp av bindevev som inneholder mye elastin og kollagen. Lærhuden inneholder et nettverk av små fibre og tråder som gjør huden stram, fast og elastisk. Elastinfibre gjør huden smidig, og kollagenfibre holder bindevevet i huden sterk. Mellom fibrene spiller hyaluronsyre en viktig rolle ved å øke hudens evne til å binde fukt og dermed gi volum.  I lærhuden finner vi også hårsekker, nerver samt talg- og lymfekjertler.

Ettersom overhuden ikke har egne blodkar, får den næring fra blodkarene i lærhuden. Lærhudens blodkar frakter i tillegg bort avfallsstoffer, tilfører oksygen samt regulerer kroppstemperaturen. 

 

Det tredje hudlaget, underhuden, består av bindevev og fettceller. Underhuden inneholder mange blodkar og nervefibere, og danner et viktig isolasjonslag slik at kroppen ikke mister for mye varme. Den fungerer også som støtdemper, og som beskyttelse for underliggende muskulatur.

 

 

 

Seagarden Marine Collagen er av typen I + III collagen.

Type I finnes i hele kroppen, unntatt i bruskvevet, og står for det meste – ca 80 %  av helle  kollagenet i kroppen vår. Finnes i bl.a hud, hår, negler, sener, leddbånd og beinvev.

Vanligvis finnes type III sammen med type I, f.eks. i hud. Seagarden Marine Collagen inneholder  små bioaktive peptider (3 kDa) for hurtig opptak i kroppen.     

Peptider bidrar med aminosyrer som tas opp i blodet og distribueres til huden og hele kroppen  - der hvor det er behov for dem.  Hvis du ønsker å lære mer, klikk her og se på Seagardens egne studier fra Dermatest Tyskland.

 

 

Flere artikler

Forrige Neste

Relaterte Produkter

Social Proof