Har du hørt om mindfulness?

Har du hørt om mindfulness?

 

 Har du hørt om begrepet mindfulness, eller på godt norsk, tilstedeværelse?

Mange er opptatt av å trene styrke og ha en sterk og frisk kropp. Men hva med hjernen vår?

Den er det nok lett å glemme i en hektisk hverdag. Stress er skadelig for helsen vår, og en metode for å redusere dette er å sette av litt tid til en økt for hjernen; for det er nettopp det mindfulness er!

Mindfulness er kort forklart et sett med øvelser for å trene opp de «mentale musklene» våre, og kan være en god investering i egen mental helse. Det er ikke en rask løsning på alle utfordringer, men heller en slags styrketrening for psyken som på sikt øker livskvaliteten.

Det viser seg at mindfulness kan øke både sosial og emosjonell intelligens og gi oss mer ro og tilstedeværelse i eget liv. Forskning viser at de som jevnlig setter av tid til dette har et lavere stressnivå, og takler stressende situasjoner bedre.

Det er altså mange gode grunner til å lære mer om mindfulness!

Her kommer en kort innføringsøkt, som tar rundt 10 minutter å gjennomføre. (Videoen i linken er på engelsk, norsk oversettelse under):

https://www.headspace.com/meditation/meditation-for-beginners

  1. Sett deg på en måte som er komfortabel og avslappet, et sted du ikke vil bli forstyrret.
  2. Ha et lett fokus med blikket mens du puster dypt inn med nesa og ut med munnen. Kjenn på hvordan kropper beveger seg når du puster.
  3. Etter noen inn- og utpust lukker du øynene. Kjenn på tyngden til kroppen og hvordan den møter gulvet eller stolen under deg. Hvordan fotsålene møter gulvet. Og hvordan armene hviler i fanget.
  4. Sitt og observer lydene rundt deg, i rundt 20 sekunder.
  5. Flytt oppmerksomheten tilbake til kroppen. Kjenn på hvordan kroppen føles. Start øverst og scann sakte nedover, helt ned til tærne. Kjenn om det er noen områder som kjennes anspente eller vonde, om noen kjennes avslappet ut. Vi skal ikke prøve å endre noe, kun observere og danne oss et bilde av hvordan kroppen kjennes.
  6. Kjenn på hvordan kroppen beveger seg når du puster, kjenn på rytmen til pusten, og om den er lang eller kort. Behold fokuset på pusten og begynn å telle den. Én på innpust, to på utpust, helt til du kommer til 10, da starter du på nytt.
  7. Tillat tanker å komme og gå; blir du distrahert lar du fokuset forsiktig komme tilbake til pusten, og fortsetter å telle der du slapp. Hold på med dette noen minutter.
  8. Nå kan du gi slipp på alt fokus, og tenke på hva det føler for uten å kontrollere noe, i rundt ett minutt.
  9. Flytt oppmerksomheten tilbake til kroppen igjen. Kjenn på vekten av kroppen, hvordan den treffer stolen eller gulvet. Kjenn på hendene og armene, hvordan de hviler. Legg merke til lydene rundt deg.
  10. Åpne øynene og ta en liten strekk. Kjenn etter, hvordan føler du deg nå, er det noe som er annerledes?

 Dette kan gjennomføres når som helst på dagen, og så og si hvor som helst; på toget, på kontoret, hjemme eller kanskje ute i friluft?

Start for eksempel med én økt i uken og se hva du synes om det. Øk gjerne til flere ganger i uken om du har mulighet, dette er en fin måte å stresse ned på, og å klare å være mer til stede i hverdagen.

 

Lær mer:

https://www.youtube.com/watch?v=wyj8l9miy4w&list=RDQMtA5JwFr6MFk&start_radio=1&ab_channel=Headspace

https://www.youtube.com/watch?v=qzR62JJCMBQ&ab_channel=TED

 

 

 

Flere artikler

Forrige Neste

Relaterte Produkter

Social Proof