Fri frakt på bestillinger over kr 649,-

Energigivende kosthold

Energigivende kosthold

Når det gjelder energigivende næringsstoffer inneholder sjømat mye flerumettet fett og proteiner mens innholdet av karbohydrater er lavt [18]. Andelen mettet fett er også betydelig mindre sammenlignet med kjøtt. Proteinet i fiskemuskel er av god kvalitet fordi den inneholder alle de essensielle aminosyrene, og fiskeprotein er assosiert med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer [19], forbedret insulinsensitivitet og en gunstig endring i kroppssammensetning [20]. På mikronæringsnivå er fisk ikke bare en unik kilde til de marine omega-3 fettsyrene, den er også en god kilde til vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Som for andre matvaregrupper varierer innholdet av de enkelte næringsstoffene blant annet med art og årstid, og for villfisk har også fangsområde betydning, mens for oppdrettsfisk har fôrsammensetning stor betydning.

Det er derfor ikke mulig å trekke frem én type sjømat som sunnere enn en annen. Ett måltid med mager fisk bidrar med mer enn dagsbehovet for omega-3-fettsyrer, jod og vitamin B12, mens ett måltid med fet fisk kan bidra med inntil flere ganger dagsbehovet for henholdsvis vitamin D, vitamin B12 og marine omega-3-fettsyrer [1, 21]. Samlet sett betyr dette at et sjømatmåltid kan erstatte et måltid med en mindre optimal sammensetning av mikro- og makronæringsstoffer.

Næringsstoffene i sjømat har flere viktige funksjoner i kroppen

De marine flerumettede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er grunnleggende komponenter i alle kroppens cellemembraner [22]. De er med på å øke cellers membranfluiditet og påvirker ionekanaler, reseptor- og enzymaktivitet. De er også forløpere for signalmolekyler som spiller en nøkkelrolle i betennelser og immunreaksjoner. I tillegg er EPA og DHA helt nødvendige for barns nevrologiske utvikling i fosterlivet fordi de fremmer vekst av nervecellene [23].

Fet fisk som laks, ørret, sild eller makrell er anbefaler å utgjøre minst 200 gram av fiskeinntaket. Peppermakrell med eggerøre kan være en av ukens retter. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt (matprat.no)

Jod er nødvendig for skjoldbruskkjertelens produksjon av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) gjennom hele livet [24]. Disse hormonene påvirker flere metabolske prosesser i kroppen, herunder modning av det sentrale nervesystemet. Fosteret er avhengig av en tilstrekkelig tyroideahormon-status hos mor tidlig i svangerskapet for en normal utvikling av hjernen. Jodmangel kan føre til utilstrekkelig produksjon av tyroideahormon under graviditet, og irreversibel hjerneskade kan oppstå hos fosteret ved alvorlig mangel [25].

Vitamin D er et hormon som produseres i huden under soleksponering og som også finnes i noen få matvarer som fet fisk, enkelte typer sopp, eggeplomme og berikede meieriprodukter. Det omdannes sekvensielt i leveren til 25-hydroksyvitamin D [25(OH)D], (som er den viktigste sirkulerende formen og som brukes for å bestemme vitamin D-status), og deretter i nyrene til sin aktive form 1,25-dihydroksyvitamin D [1,25(OH)2D] [26]. Vitamin D er best kjent for å være viktig for optimal muskel- og skjeletthelse, men nyere forskning indikerer også at lave serumkonsentrasjoner av 25(OH)D kan ha betydning for utviklingen av lidelser som kreft, hjerte-kar sykdom, diabetes, smittsomme- og autoimmune sykdommer [27]. Det er imidlertid uklart hvorvidt lavt vitamin D er en årsak til eller et resultat av disse lidelsene [28]. Vitamin D virker som et steroid for nervecellers differensiering og modning ved å regulere produksjonen av vekstfaktorer. Vitamin D virker også beskyttende på nerveceller, og er anti-inflammatorisk [29].

Referanser

18.http://matvaretabellen.no/

19.Bernstein AM, Sun Q, Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Willett WC: Major Dietary Protein Sources and Risk of Coronary Heart Disease in Women. Circulation 2010, 122(9):876-883.

20.Vikoren LA, Nygard OK, Lied E, Rostrup E, Gudbrandsen OA: A randomised study on the effects of fish protein supplement on glucose tolerance, lipids and body composition in overweight adults. British Journal of Nutrition 2013, 109(4):648-657.

21.Seafood data: Seafood data. In. http://nifes.no/en/seafood-data-2/: National Institute of nutrition and seafood researcc (NIFES), Norway; 2012.

22.Nakamura MT, Nara TY: Structure, function, and dietary regulation of Delta 6, Delta 5, and Delta 9 desaturases. Annu Rev Nutr 2004, 24:345-376.

23.Nyaradi A, Li J, Hickling S, Foster J, Oddy WH: The role of nutrition in children’s neurocognitive development, from pregnancy through childhood. Front Hum Neurosci 2013, 7:97.

24.World Health Organization U, ICCIDD: Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. In.; 2008: 98pp.

25.Pearce EN: Monitoring and effects of iodine deficiency in pregnancy: still an unsolved problem? European Journal of Clinical Nutrition 2013, 67(5):481-484.

26.Holick MF: MCCOLLUM AWARD LECTURE, 1994 – VITAMIN-D – NEW HORIZONS FOR THE 21ST-CENTURY. Am J Clin Nutr 1994, 60(4):619-630.

27.Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, Shoenfeld Y, Lerchbaum E, Llewellyn DJ, Kienreich K et al: Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-A review of recent evidence. Autoimmunity Reviews 2013, 12(10):976-989.

28.Autier P, Boniol M, Pizot C, Mullie P: Vitamin D status and ill health: a systematic review. Lancet Diabetes & Endocrinology 2014, 2(1):76-89.

29.Holick MF: Vitamin D and brain health: the need for vitamin D supplementation and sensible sun exposure. Journal of Internal Medicine 2015, 277(1):90-93.

Flere artikler

Forrige Neste