Hvorfor er kollagen viktig for huden?

Kollagen er det proteinet det finnes mest av huden. Så mye som 70 % til 80 % av huden består av kollagen, og type I kollagen er den typen det er mest av, og finnes ofte sammen med type III. Seagarden Marine Collagen inneholder 85 % kollagen type I og 15 % type III.

Hvordan er kollagen med på å bidra til å gi deg skjønnhet innenfra, hvordan er huden egentlig bygget opp, og hva kan vi gjøre for å holde huden spenstig og frisk så lenge som mulig?

Under kan du lese mer om dette. 

Hvordan er huden vår bygd opp?

Huden vår er bygd opp av tre lag: overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis).

Overhuden er det ytterste hudlaget, og er den delen som er synlig. Dette er mellom 0,05 og 0,1 mm tykt i snitt. Rundt øynene er det tynnest, mens i håndflater og på føtter er det tykkere. Dette påvirkes blant annet av trykk og påkjenninger, som fører til en tykkere hud for økt beskyttelse.

Lærhuden er mellom 0,5 og 3,0 mm tykk, og er bygget opp av bindevev som inneholder mye elastin og kollagen. Lærhuden inneholder et nettverk av små fibre og tråder som gjør huden stram, fast og elastisk. Elastinfibre gjør huden smidig, og kollagenfibre holder bindevevet i huden sterk. Mellom fibrene spiller hyaluronsyre en viktig rolle ved å øke hudens evne til å binde fukt og dermed gi volum.
I lærhuden finner vi også hårsekker, nerver samt talg- og lymfekjertler. Ettersom overhuden ikke har egne blodkar, får den næring fra blodkarene i lærhuden. Lærhudens blodkar frakter i tillegg bort avfallsstoffer, tilfører oksygen samt regulerer kroppstemperaturen.

Det tredje hudlaget, underhuden, består av bindevev og fettceller. Underhuden inneholder mange blodkar og nervefibere, og danner et viktig isolasjonslag slik at kroppen ikke mister for mye varme. Den fungerer også som støtdemper, og som beskyttelse for underliggende muskulatur.

Figuren over viser de ulike komponentene i huden, og hvordan reduksjon av kollagen fører til mindre elastisitet og med tid rynker i huden.

Kollagen i huden -hva gjør kollagen egentlig?


Kollagen har som funksjon å gi vevet i kroppen dets fasthet og strekkstyrke.

Man kan se på kollagen som rammen til en madrass, den gir huden struktur og støtte. Fjærene er elastin mens fyllet består av hyaluronsyre.

Når “madrassen” eldes, begynner fjærene å synke, og da blir polstringen krøllete og ikke lenger er glatt. Huden vår reagerer på samme måte ved aldring.

Når huden eldes blir den mindre glatt og spenstig, og dette skyldes blant annet lavere produksjon av kollagen og elastin. 

Hvordan kan inntak av kollagen bidra til å gi deg skjønnhet innenfra?

Kollagen kommer av det greske ordet kolla, som betyr lim, nettopp fordi det er en viktig bestanddel i bindevevet som holder kroppen vår sammen.

Kollagen er rik på aminosyrene som er byggesteinene til proteinet keratin- som er det strukturelle proteinet som bygger hår og negler. Prolin, en aminosyre det finnes mye av i marint kollagen, er en av hovedkomponentene i keratin.

I tillegg består det midterste hudlaget, dermis, av 70 % kollagen. Det er her hårrøttene sitter, og når kroppen etter hvert som vi blir eldre produserer mindre kollagen, mister dermis noe av elastisiteten og evnen til å holde på håret.

Hva skjer med kollagen-nivået i løpet av livet?

Fra midten av 20-årene vil kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres med rundt 1,5 %
per år*.


 Kollagenfibrene har en god evne til å binde vann som bidrar til at hudens overflate holdes fyldig, jevn og elastisk.

Med et lavere kollageninnhold kan man oppleve at huden mister spenst og evne til å holde på fuktighet,
og dermed lettere blir tørr og med tiden rynkete og mindre spenstig.

Andre faktorer som også påvirker kollagenproduksjonen er røyking, forurensing, stress, UV-stråling, kosthold, alkohol og fysisk aktivitet.


Hvordan kan du holde kollagenproduksjonen best mulig ved like?

I tillegg til at kollagenproduksjonen minker med alder, er det flere faktorer som kan hemme eller redusere kroppens produksjon; stress, røyking, overdreven soling, autoimmune sykdommer, høyt sukkerinntak, og næringsfattig kosthold generelt.

Ved å spise sunt og variert, holde seg i form, bruke solkrem og minimere alkohol- og tobakkinntaket gir du kroppen de beste forutsetningene til å ha en sunn hud og frisk kropp.

Å innta de aminosyrene som kroppen trenger for å lage kollagen, og ikke klarer å produsere selv, er også avgjørende.

Dette kan du tilføre gjennom kosten – lage kraft fra bein eller spise fisk/kyllingskinn. Det er også mulig å tilføre dette gjennom å ta et tilskudd av kollagen. Da får du enkelt i deg de essensielle aminosyrene kroppen trenger for å produsere kollagen.

Litt mer om norskprodusert Seagarden Collagen fra villfanget torsk

Seagarden Marine Collagen har en unik aminosyreprofil, med høyt innhold av aminosyrer som er viktig for en sunn og vakker hud, sterke negler og sunt og fyldig hår.

Våre produkter er MSC-sertifiserte, noe som innebærer at vi kun bruker råvarer fra bærekraftig fiske. Vi er stolte av å bruke verdifulle råvarer som vanligvis ville gått til spille, i vår produksjon. Les mer her.

Under kan du se aminosyreprofilen til Seagarden Marine Collagen, sammenlignet med kollagen fra bovine kilder (storfe). Du kan også lese om ulike egenskaper til utvalgte aminosyrer.Sammenligning mellom aminosyresammensetning i marint og bovint kollagen. Oppgitt i g / 100 g produkt. Marint kollagen kommer best ut i 70 % av målingene.

Aminosyrer for skjønnhet innenfra 

Arginin: hjelper til med å gjenopprette synlig hudskade
Histidin: beroliger huden og har antioksidantegenskaper
Metionin: beskytter huden mot skadelige stoffer
Lysin: styrker hudens overflate.
Proline, leucin og glycin: gjør fine linjer og rynker mindre dype.
Glysin og prolin: har stor effekt på hårets helse og velvære
Arginin: stimulerer sunn hårvekst ved å støtte sterk blodgjennomstrømning til røttene.
Alanin: forbedrer luftoverflaten og hydrofobisiteten for blekeskadet hår
Histidin og fenylalanin: forbedrer strekkfastheten
Metionin: en av fire svovelholdige aminosyrer, støtter hårstyrken ved å gi tilstrekkelige mengder svovel til hårcellene
Cystein: støtter hårstyrken ved å gi tilstrekkelige mengder svovel til hårcellene
Lysin: støtter hårstyrken.

Lysin, isoleucin, leucin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan, valin og histidin er essensielle aminosyrer som kroppen ikke produserer alene og vi må tilføre via kosten.
Seagarden Marine Collagen inneholder alle disse aminosyrene.

Hva sier forskning om kollagen for hud, hår og negler?

Øker hudens fuktighet

En omfattende klinisk studie som så på effekten av et oralt kollagenpeptid tilskudd på hudens aldringstegn hos japanske og kaukasiske kvinner viste en god effekt på hudens fuktighet. Marine kollagenpeptider økte hudens fuktighetsnivå med 12 % over en periode på 8 uker. En konsekvent økning i hudens kollagentetthet over 12 uker ble bekreftet av økt dermal ekkogenesitet.1 

Anti-aging effekt på huden

Marint kollagenhydrolysat har vist å ha en anti-aging effekt på huden. En klinisk studie viser en signifikant økning i hudens elastisitet hos en gruppe kvinner i alderen 35-55 år.
Den samme gruppen av forskere fra Universitetet i Kiel, Tyskland, viste også en betydelig reduksjon i rynker etter et daglig inntak av kollagenhydrolysat.2

Reduserer rynker

Flere studier fra blant annet Tyskland, USA og Asia viser at regelmessig inntak av kollagen kan forbedre helsen til huden og bekjempe tegnene på aldring. Dette inkluderer reduksjon av rynker, økt fuktighet, glatthet og elastisitet i huden.3

Seagardens egen studie på hudfuktighet

Seagarden gjennomførte i 2017 en klinisk-dermatologisk studie på kvinner i alderen 40-55 år. Studien ble gjennomført av Dermatest i Tyskland over en periode på 8 uker. Seagarden Marine Collagen var godt tolerert og førte til en betydelig økning i hudens fukt. Det viste en gjennomsnittlig økning i fuktighet på 34,8 %, og tilfeller med 80,1 % økning på det meste.4

Hvorfor Seagarden Marine Collagen?

• Bærekraftige råvarer fra villfanget torsk
• Type I + III kollagen, med små bioaktive peptider – 3 kDa, for enkelt opptak i kroppen 
•Produktene er 100 % naturlige
 • Ingen kunstige tilsetningsstoffer, konserveringsmidler eller antibiotika
• Unik aminosyreprofil
• 4 000 - 5 000 mg kollagenpeptider per dose
• Høyt proteininnhold, ca. 96 %
 • Lett å fordøye, naturlig smak og lukt

Ekte, ærlig og 100 % norsk  

Seagarden produserer hydrolyserte marine kollagenpeptider og marint kosttilskudd utelukkende fra villfanget fisk.

Vi bruker råvarer fra bærekraftig fiske og er stolte av å være Skandinavias eneste produsent av kollagen.

Seagarden kollagentilskudd - vår bestselger - er type I + III kollagen laget av skinn av MSC-sertifisert villfanget torsk fra det krystallklare, kalde vannet i Nord-Atlanteren.
Kollagen hjelper med å opprettholde kroppens styrke og fleksibilitet, og finnes særlig i hud og i alle typer bindevev.

Våre produkter passer for aktive mennesker som ønsker en sunn livsstil, har utfordringer med muskel-skjelett systemet og for de som ønsker skjønnhet innenfra.

Alle våre produkter er selvsagt 100 % naturlige og uten uønskede ingredienser og forurensende stoffer.

Seagarden Marine Collagen

Marine Collagen 
og Vitamin C (jordbærsmak)

Seagarden Marine Collagen er av type l og lll kollagen fra fiskeskinn (Torsk – Gadus morhua), med korte peptider for raskt opptak i kroppen. Produktet er tilsatt acerola, en naturlig kilde til vitamin C. Vitamin C bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

Kollagen er en naturlig komponent i kroppen som finnes i bindevev og hud, og er en stor del av ledd og sener. Fra midten av 20-årene vil kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres.

KJØP MARINE COLLAGEN og vitamin C (jordbærsmak)

Marine Collagen
og Vitamin C (sitronsmak)

Seagarden Marine Collagen med sitron smak er av type l og lll-kollagen fra fiskeskinn (Torsk – Gadus morhua), med korte peptider for raskt opptak i kroppen. Produktet er tilsatt acerola, en naturlig kilde til vitamin C. Vitamin C bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

Kollagen er en naturlig komponent i kroppen som finnes i bindevev og hud, og er en stor del av ledd og sener. Fra vi er i midten av 20-årene vil kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres.

KJØP Marine Collagen og VITAMIN C (Sitronsmak)

Marine Collagen Sitron

Seagarden Marine Collagen er av type i og lll-kollagen og produseres fra fiskeskinn (Torsk – Gadus morhua). Det er en god proteinkilde og bidrar til å opprettholde og bygge muskler. Et ideelt tilskudd etter trening.

Kollagen er en naturlig komponent i kroppen som finnes i bindevev og hud, og er en stor del av ledd og sener. Fra vi er i midten av 20-årene vil kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres.

KJØP MARINE COLLAGEN sitron

Pure Marine Collagen

Seagarden Pure Marine Collagen er av type l og lll-kollagen, produsert fra fiskeskinn (torsk). Med sitt høye proteininnhold bidrar marint kollagen til å opprettholde og bygge muskelmasse. Ideelt tilskudd i forbindelse med trening.

Kollagen er en naturlig komponent i kroppen som finnes i bindevev og hud, og er en stor del av ledd og sener. Fra midten av 20-årene vil kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres.

KJØP Pure MARINE COLLAGEN

“Jeg har aldri hatt mer hår, plutselig er hele hodet fullt. Samtidig er neglene mine blitt sterkere og lengre.”  

Bertine Zetlitz,
Artist og yogainstruktør.

Ofte stilte spørsmål

Social Proof