Fri frakt på bestillinger over kr 649,-

Ofte stilte spørsmål

Q: Hvorfor bør jeg ta kollagentilskudd?

A: Med alderen (fra midten av 20 årene) vil kroppens naturlige produksjon av kollagen og elastin reduseres, og kollagenfibrene blir svakere. Hudens struktur endres og resulterer i svakere (og tynnere) hud, tørrere hud og mindre elastisitet som viser seg i form av fine linjer og rynker. Flere studier har vist at kollagentilskudd kan ha en positiv effekt på blant annet hud.

Q: Hvordan dannes kollagen?

A: Produksjonsceller, kalt fibroblaster, danner hele tiden prokollagen og kompenserer på den måten for nedbrytningen av kollagenfibrene slik at balansen opprettholdes. Prokollagenet omformes videre og tvinnes sammen til sterke og fleksible kollagenfibre. I tillegg har kollagenfibrene en god evne til å binde vann som også bidrar til at hudens overflate holdes fyldig, jevn og elastisk.

Q: Hva betyr det at kollagen er hydrolysert?

A: Hydrolyse er en prosess der molekylet blir spaltet (klippet opp) slik at det dannes flere små deler. Hydrolysen skjer via en naturlig nedbrytningsprosess ved hjelp av enzymer. Proteinet blir dermed spaltet til mange korte kjeder, kalt peptider.

Q: Hvorfor tilføres vitamin C?

A: Kollagen er bygd opp av tre aminosyrer, glysin, prolin og hydroksyprolin. Prolin er forløperen til hydroksyprolin, og avhenger av vitamin C for å kunne dannes. Uten vitamin C vil derfor ikke hydroksyprolin kunne produseres. Dette vil påvirke dannelsen og stabiliteten til kollagenmolekylet, og det vil da ikke fungere optimalt. I tillegg er vitamin C en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Q: Hva er kilden til kollagen i Seagardens produkter?

A: I alle Seagardens produkter brukes villfanget, norsk fisk. Kollagenproduktene er laget av torskeskinn (Gadaus Morhua). Seagarden jobber for et bærekraftig miljø, og bruker biproduktene fra fiskeri og havbruk. Det vil si at når fiskerne har filletert fisken, bruker Seagarden alt som blir igjen. Dette fører til bedre utnytting av norske kvalitetsråvarer samtidig som det reduserer avfall.
Tilleggsinfo: Biprodukter fra fiskeri og havbruk i Norge utgjør nesten 250 000 tonn årlig. Store deler av fisken som fanges blir kastet etter at fisken er sløyd, hodekappet og videreforedlet. I fisk er det ikke bare fileten og enkelt innmat som er næringsrike, men faktisk hele fisken. Dette vil si at biproduktene som kastes er sløsing med protein og andre verdifulle næringsstoffer av god kvalitet. Hvis du ønsker å lese mer om nytten av biprodukter, følg https://www.miljolare.no/tema/forbruk/artikler/biprodukter.php

Q: Hvorfor er protein av mager fisk unikt vs. andre proteintilskudd?

A: Fiskeprotein er et unikt, naturlig kosttilskudd av skånsomt behandlet fiskefilet med naturlig høyt proteininnhold (86-93%). Et komplett proteintilskudd med alle essensielle aminosyrer kroppen ikke kan lage selv pluss mange essensielle vitaminer og mineraler som vitamin B12, selen og jod. Protein fra torsk har høy biotilgjengelighet og unike bioaktive peptider. Det vil si at det er lett for kroppen å ta opp og benytte de verdifulle næringsstoffene fra fisk. I tillegg til å være en meget god proteinkilde kan det også ansees som et daglig tilskudd av fisk; bare 10 g pulver tilsvarer 60 g torskefilet!

Q: Hva er et peptid?

A: Peptidene kan bestå av alt fra to aminosyrer og oppover. Korte peptidkjeder er enklere for kroppen å ta opp og er derfor lettere fordøyelig.

Q: Hva er et bioaktive peptider?

A: Peptider oppstår når protein brytes ned til kortere kjeder. At et peptid er bioaktivt betyr helt enkelt at det kan utøve positive effekter i kroppen vår, utover det å være et energigivende næringsstoff. Ca. 25% av proteinet brytes ned til di- eller tripeptider (altså korte kjeder av aminosyrer, mens noe av proteiner brytes ned til enkelte aminosyrer), der noen av peptidkjedene kan være bioaktive. Disse kan ha gunstige egenskaper utover funksjonen som næringsstoff, for eksempel som antioksidant eller anti-hypertensive egenskaper.

Q: Hva betyr fullverdige/komplette proteinkilder?

A: I alt finnes det 22 aminosyrer og blir ofte omtalt som «kroppens byggeklosser». Ni av disse aminosyrene er essensielle, noe som vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Disse aminosyrene er valin, isoleucin, leucin, lysin, histidine, metionin, fenylalanin, tryptofan og treonin. Når man snakker om «fullverdige proteinkilder» er dette mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene og blir derfor ofte omtalt som «de beste proteinkildene».
Fullverdige proteinkilder er for eksempel kjøtt, fugl, fisk, egg, melk og soya – og har høy biologisk verdi. De inneholder en høyere andel av essensielle aminosyrer sammenlignet med andre matkilder. Grønnsaker er ikke komplette proteinkilder.

Q: Kan jeg kombinere fiskeprotein med andre typer proteiner?

A: Det er viktig å spise nok proteiner, men også å variere proteinkildene. Innholdet og kombinasjonen av de essensielle aminosyrene varierer i ulike matvarer. Med ensidig kosthold basert på kun en proteinkilde risikerer man å få mangel på viktige næringsstoffer. Det er dermed både trygt og smart å kombinere ulike proteinkilder. Fiskeprotein kan kombineres med andre animalske og vegetabilske proteinkilder.

Q: Når kan jeg se eller få noen resultater?

A: Når man gjør kostholdsendringer tar det tid for kroppen å venne seg til endringene. Hvor raskt man merker resultater vil dog være svært individuelt og avhenger av generell livsstil.

Q: Hvilken effekter kan man få av å spise fiskeprotein med kollagen?

A: Forventet effekt er generelt bedre helse, mer energi og vedlikehold av muskler. Studier viser også til effekter som bedret blodsukkerregulering, betennelsesdempende effekt, bedre utnyttelse av proteinet og indirekte vektnedgang. Studier på kollagen viser at et inntak av marint kollagen kan ha gunstige effekter på hud ved å redusere aldringstegn og kan påvirke ledd og muskler positivt.

Q: Kan man ta tran eller omega-3 i tillegg til Seagardens produkter?

A: Ja, alle Seagardens produkter kan kombineres med tran/omega-3 tilskudd. Spiser du lite fet fisk anbefales det å ta et daglig tilskudd av tran slik at ditt daglige behov dekkes.
I den nordiske dietten får man ofte et høyere inntak av Omega-6 enn Omega-3 - derfor kan det det være gunstig å få i seg ekstra Omega-3 for å balansere forholdet. En pre-klinisk studie med Seagarden Torskeprotein viser at vårt produkt har en positiv effekt på kroppens omega-6/omega-3-forhold, muligens ved å stimulere kroppens egen produksjon av omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Q: Jeg trener mye og ønsker å få vite mer om aminosyreprofilen til Torskeprotein. Hva er forskjellen mellom denne og andre typer aminosyreprofiler?

A: Aminosyreprofilen til torskeprotein vil være annerledes sammensatt enn aminosyrene i andre proteinkilder da forholdet mellom de ulike aminosyrene varierer – dette er blant annet noe forskere tror kan være årsaken til de positive effektene i forhold til vektregulering observert ved inntak av torsk.
Det som er viktig å tenke på i forhold til proteinkilder er at den er av god kvalitet og at den inneholder de essensielle aminosyrene, noe torskeprotein gjør. Det kan også være av interesse å se at torskeprotein inneholder de essensielle forgrenede aminosyrene (BCAA) - leucin, isoleucin og valin. Dette er aminosyrer som metaboliseres direkte i muskelen i stedet for å gå via leveren. I tillegg har marint kollagen et høyt innhold av glycin, prolin, hydroxyprolin og arginin, aminosyrer som er viktige for dannelse av kollagen i kroppen (glycin, prolin og hydroxyprolin) og for dannelsen av kreatin (glycin og arginin).