Ofte stilte spørsmål
Med alderen (fra midten av 20-årene) vil kroppens naturlige produksjon av kollagen og elastin reduseres, og kollagenfibrene blir svakere.*
Hudens struktur endres og resulterer i svakere, tynnere og tørrere hud med mindre elastisitet som viser seg i form av fine linjer og rynker. Flere studier har vist at kollagentilskudd kan ha en positiv effekt på blant annet hud.**
Marint kollagen er rikt på essensielle aminosyrer kroppen ikke kan produsere selv. Mange av disse er viktig for muskelreparasjon, ledd, leddbånd og knokler.
Inntak av kollagen har vist å kunne redusere stølhet, og gi en signifikant økning i muskelmasse sammenlignet med placebogruppe.***
Ved å øke kollagenproduksjonen bygger du opp en robust kollagenstruktur i kroppen og styrker bindevevet. Dess sterkere dette bindevevet er - leddbrusk, senebånd - dess lavere er risikoen for skader.
Produksjonsceller, kalt fibroblaster, danner hele tiden prokollagen og kompenserer på den måten for nedbrytningen av kollagenfibrene slik at balansen opprettholdes. Prokollagenet omformes videre og tvinnes sammen til sterke og fleksible kollagenfibre. Kollagenfibrene har en god evne til å binde vann som også bidrar til at hudens overflate holdes fyldig, jevn og elastisk.
Hydrolyse er en prosess der molekylet blir spaltet (klippet opp) slik at det dannes flere små deler. Hydrolysen skjer via en naturlig nedbrytningsprosess ved hjelp av enzymer. Kollagenproteinet blir dermed spaltet til mange korte kjeder kalt peptider, som lettere tas opp i tarmcelleveggen.
To av våre produkter er tilsatt naturlig vitamin C fra superfrukten acerola. Dette er fordi kroppen trenger vitamin C for å danne kollagen:
Kollagen er bygd opp av tre aminosyrer, glysin, prolin og hydroksyprolin. Prolin er forløperen til hydroksyprolin, og avhenger av vitamin C for å kunne dannes. Uten vitamin C vil derfor ikke hydroksyprolin kunne produseres. Dette vil påvirke dannelsen og stabiliteten til kollagenmolekylet, og det vil da ikke fungere optimalt. I tillegg er vitamin C en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
I alle Seagardens produkter brukes villfanget, norsk fisk.Kollagenproduktene er laget av torskeskinn (Gadaus Morhua).
Seagarden jobber for et bærekraftig miljø, og bruker biproduktene fra fiskeri og havbruk. Det vil si at når fiskerne har filetert fisken, bruker Seagarden skinnet som blir igjen. Dette fører til bedre utnytting av norske kvalitetsråvarer samtidig som det reduserer avfall.
Biprodukter fra fiskeri og havbruk i Norge utgjør nesten 250 000 tonn årlig. Store deler av fisken som fanges blir kastet etter at fisken er sløyd, hodekappet og videreforedlet.
I fisk er det ikke bare fileten og innmat som er næringsrike, men hele fisken. Dette vil si at biproduktene som kastes er sløsing med protein og andre verdifulle næringsstoffer av god kvalitet.
Hvis du ønsker å lese mer om nytten av biprodukter, les her.
Kollagen er et protein vi finner i så å si hele kroppen vår. Kollagen kommer av det greske ordet kolla, som betyr lim, nettopp fordi det er en viktig bestanddel i bindevevet som holder kroppen vår sammen.
Kollagen finner man i disse delene av kroppen:
• Huden, vårst største organ, der kollagen gir styrke og struktur.
• Brusk og sener som er med på å holde leddene sterke og stabile- som for eksempel menisk, leddbånd og den tykkeste senen i kroppen- akillessenen.
• Bindevev - kan deles i fast og løst bindevev, og er med på å beskytte og holde sammen blant annet organer, hud, blodårer og bein.
• Tarmcelleveggen, der den holder tarmveggstrukturen intakt og sørger for at transporten fra tarmen og over i blodet skjer som den skal.
• Som byggesten i keratin, som er hovedbestanddelen i hår og negler
Peptidene kan bestå av alt fra to aminosyrer og oppover. Korte peptidkjeder er enklere for kroppen å ta opp og er derfor lettere fordøyelig.
Peptider oppstår når protein brytes ned til kortere kjeder. At et peptid er bioaktivt betyr helt enkelt at det kan utøve positive effekter i kroppen vår, utover det å være et energigivende næringsstoff.
Ca. 25 % av proteinet brytes ned til di- eller tripeptider (altså korte kjeder av aminosyrer, mens noe av proteinet brytes ned til enkelte aminosyrer), der noen av peptidkjedene kan være bioaktive. Disse kan ha gunstige egenskaper utover funksjonen som næringsstoff, for eksempel som antioksidant eller anti-hypertensive egenskaper.
I alt finnes det 22 aminosyrer som ofte blir omtalt som «kroppens byggeklosser». Ni av disse aminosyrene er essensielle, noe som vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Disse aminosyrene er valin, isoleucin, leucin, lysin, histidine, metionin, fenylalanin, tryptofan og treonin. Når man snakker om «fullverdige proteinkilder» er dette mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene, og som derfor ofte blir omtalt som «de beste proteinkildene».
Fullverdige proteinkilder er for eksempel kjøtt, fugl, fisk, egg, melk og soya matvarer med høy biologisk verdi. De inneholder en høyere andel av essensielle aminosyrer sammenlignet med andre matkilder. Grønnsaker er ikke komplette proteinkilder.
Kollagenpulver inneholder proteiner i form av hydrolyserte kollagenpeptider. Det er store forskjeller mellom de ulike kollagenpulverne – molekylvekten (måles i kDa), kollagenkilde og kvalitet på råmateriale samt utvinningsprosessen, og det er viktig å ta hensyn til dette når du skal velge den kollagentypen som passer dine behov.
Vårt kollagenpulver består av kollagen type I + III.
Seagardens kollagen er et rent naturprodukt som inneholder rundt 95 % protein i form av hydrolyserte små kollagenpeptider. Det er dermed en god kilde til protein, med essensielle aminosyrer kroppen ikke kan produsere selv. De hydrolyserte peptidene har en lav molekylvekt på 3 kDa, noe som innebærer at de er enkelt tas opp i kroppen via fordøyelseskanalen. *
*Alemán, A.; Martínez-Alvarez, O. Marine collagen as a source of bioactive molecules: A review. Nat. Prod. J. 2013, 3, 105–114.
Kollagen kan klassifiseres i 28 kategorier, men de tre vanligste kollagentypene i kroppen vår kalles kollagen type l, ll og lll,
som sammen står for mellom 80 og 90 %.*. Type l er den kollagentypen vi har mest av, og finnes ofte sammen med type lll.
Type 1 og 3: Hud, hår, tenner, sener og knokler
Type 2: Brusk og ledd
*Lodish et al., Molecular Cell Biology, Sixth edition, 2008 by W.H. Freeman and Company. s. 825
Ja, alle Seagardens produkter kan kombineres med tran/omega-3 tilskudd. Spiser du lite fet fisk anbefales det å ta et daglig tilskudd av tran slik at ditt daglige behov dekkes.
I den nordiske dietten får man ofte et høyere inntak av Omega-6 enn Omega-3, derfor kan det det være gunstig å få i seg ekstra Omega-3 for å balansere forholdet.
Kollagen er et protein - det proteinet vi har mest av i kroppen.
Det er i musklene, bein, sener, leddbånd, organer, blodkar, hud, tarm og annet bindevev.
Kollagen avtar når du blir eldre, og kan bidra til:
-Rynker og slapp hud
-Stivere, mindre fleksible sener og leddbånd
-Mindre, svekkede muskler
-Leddsmerter eller slitasjegikt på grunn av slitt brusk
-Gastrointestinale problemer på grunn av fortynning av slimhinnen i fordøyelseskanalen.
Bortsett fra aldring, er den viktigste grunnen til at folk ikke har nok kollagen dårlig kosthold.
Når kroppen din lager kollagen, kombinerer den aminosyrer - næringsstoffer du får fra å spise proteinrike matvarer som fisk, kylling og egg.
Prosessen krever også vitamin C. Du kan få vitamin C ved å spise frukt og grønt som sitrusfrukt, rød og grønn paprika, tomater og brokkoli.
Når du blir eldre, absorberer ikke kroppen din lenger næringsstoffer like godt eller syntetisere dem like effektivt.
For å sikre at kroppen din har nok næringsstoffer til å lage kollagen, må du kanskje endre måten du spiser på, eller ta kosttilskudd.
I tillegg til et sunt kosthold med nok proteiner og vitaminer, er beinbuljong en god kilde til kollagen. Du kan kjøpe dette i dagligvarebutikker eller lage den selv.
Benbuljong trekker kollagen ut av biff-, kylling- eller fiskebein, og etterlater en smakfull kraft som du kan drikke eller bruke i andre retter. De fleste oppskrifter med beinbuljong krever langtidskoking av bein -gjerne i en eller to dager.
Et annet alternativ er å ta kollagentilskudd.
Hydrolysert kollagenpulver løses lett opp i drikkevarer, smoothies, supper og sauser.
Biotilgjengelighet er et uttrykk for i hvilken grad forskjellige næringsstoffer absorberes i tarmen og tas opp i kroppens celler.
Et næringsstoffs biotilgjengelighet kan påvirkes av en rekke faktorer som:
-Næringsstoffets kjemiske form
-Personens ernæringstilstand
-Interaksjon med andre kostfaktorer
Vitamin C øker for eksempel biotilgjengeligheten til jern, mens fytinsyre reduserer biotilgjengeligheten.
Seagarden Marine Collagen har høy biotilgjengelighet, og tas dermed lett opp i kroppen og fraktes dit det er behov for aminosyrene.
Det finnes ingen rapporterte bivirkninger på Seagarden Marine Collagen, og dermed ingenting som tyder på at produktet skal være skadelig for deg som ammer eller er gravid.
Vi anbefaler allikevel at du rådfører deg med din lege eller helsesøster før du starter med et nytt kosttilskudd under graviditet og amming.
1. Gå inn på mine sider. Under Din konto kan du gå inn på Manage Subscription.
2. Når du kommer inn på Manage Subscription har du en meny øverst der det står Faktureringsinfo helt øverst i høyre hjørne. Trykk på Faktureringsinfo.
3. Her kan du endre enten faktureringsadresse eller betalingsmetode. Skal du oppdatere betalingsmetode trykker du på den nederste boksen.
4.Her kan du fylle inn riktig betalingsinformasjon.




Ønsker du å si opp abonnementet, send mail til webshop@seagarden.no eller ta kontakt med kundeservice på telefon: +47 926 29 979 / +47 992 47 428 Kundeservice er tilgjengelig alle hverdager mellom kl. 9-15.